Jeg er så utrolig trist, sint og oppgitt akkurat nå, at jeg ikke vet hvordan jeg kan få formidlet det. Jeg kom akkurat over en sak som jeg synes er stygg, ekkel - og jeg er så lei meg for at den fikk slike konsekvenser.

Jeg har tidligere skrevet litt om mine tanker rundt barn/ungdommer og blogging - og den saken jeg nettopp kom over understreker i stor grad min konklusjon om at dette kan være farlig, hvis det ikke tas forhåndsregler. En jente på 10 år startet opp en blogg på serveren til blogg.no, og valgte å legge ut en (kanskje flere) såkalt videoblogg, ved å først legge den ut på youtube og deretter laste den til sin bloggside. Dette har fått større konsekvenser enn noen kunne forestille seg. Jenta på 10 år mottok så mye stygge ord, kritikk og hets mot sin person, sin dialekt og sitt utseende, at hun til slutt ble nødt til å slette bloggen sin, og videobloggen på Youtube. Man skulle kanskje tro at det ville sette en stopper for hetsen, men den gang ei. Fortsatt mobbes og hetses hun på facebook (det er opprettet slemme grupper mot henne!), i andre blogger og ikke minst i nye videoer på youtube. Det man legger ut på internett, forblir på internett. Selv om hennes orginalvideo er slettet, har andre kopiert den og lagd "morsomme" videoer på hennes bekostning.

Klarer vi egentlig å se for oss hvordan det er å få hele internett i mot seg? Om man blir mobbet i skolegården er det helt forjævlig, men det er begrensninger på antall folk som får deltatt. Blir man mobbet på internett finnes det ingen begrensninger - vi snakker hundrevis, tusenvis - hundretusenvis av mennesker som kan gjøre narr av deg, uten at noen får grepet inn og gjort noe. Det er helt forjævlig - jeg finner ingen bedre ord. Jeg har min dypest medfølelse for denne uskyldige jenta, hennes foreldre og alle rundt henne.

Og jeg synes det er ekstremt viktig å være synlige vokse på internett, i bloggverden - prat med barna og ungdommene om blogging, om hvordan man er mot hverandre på internett. Og ikke minst - man skal ikke legge ut noe på internett som man ikke ønsker at skal ligge der for alltid!

Som en del av uke 40-oppgaven skulle vi lage en PhotoStory, i Windows-programmet med samme navn.
Jeg sleit litt med å finne tema for videoen, letet rundt på for eksempel Flickr for å se om jeg fant noen bilder jeg kunne bruke, men ble så redd for Copyright-brudd, at jeg valgte å heller bruke mine egne bilder.

Som tema fikk jeg en "lur" ide, om at siden jeg ikke har vist ansiktet mitt på samlinger hittil, vet mange i klassen lite om hvem jeg er. Og det ga meg en god grunn til å lage en veldig egosentrisk video om nettopp meg. Den heter: "Om meg"... Så der gikk den anonymiteten. 

Ja, hva skal man si. Enjoy??

Som en del av uke 40-oppgaven skulle vi lage en PhotoStory, i Windows-programmet med samme navn.
Jeg sleit litt med å finne tema for videoen, letet rundt på for eksempel Flickr for å se om jeg fant noen bilder jeg kunne bruke, men ble så redd for Copyright-brudd, at jeg valgte å heller bruke mine egne bilder.

Som tema fikk jeg en "lur" ide, om at siden jeg ikke har vist ansiktet mitt på samlinger hittil, vet mange i klassen lite om hvem jeg er. Og det ga meg en god grunn til å lage en veldig egosentrisk video om nettopp meg. Den heter: "Om meg"... Så der gikk den anonymiteten. 

Ja, hva skal man si. Enjoy??


Bildeoppgave 38

Som en del av bildeoppgaven i IKTfaget skulle vi hente inn et bilde, behandle det og legge det ut igjen.

Dette bildet hentet jeg fra digitalkameraet mitt:


Jeg behandlet det i GIMP Windows, og justerte kontrasten og lysstyrken.

Her er det ferdigbehandlede bildet:





Etter litt googling og tilfeldig flaks fant jeg ut hvorfor det sto "undefined word" der datoen skal stå.
Jeg måtte endre datoinnstillingene mine til et mer amerikansk format, og da funket det jammen meg.

Thumbs up!

Var innom Skedsmo Bibliotek i går for å se an hvilke lånemuligheter jeg har her nede, og jammen hadde de ikke en liten hylle med data og IKT-bøker. Jeg fattet interesse for to bøker som virket interessante, nemlig "IKT som prosjekt i skolen" av Frøydis N. Vik, og "IKT i klasserommet" av Deidre Cook og Helen Finlayson. Gitt ut i 2003 begge to, altså 7 år siden. 7 år er mye i dataår, men om det har gitt noe utslag på relevans finner jeg ut om litt når jeg dykker inn i de.

Noen som har kommet over annen relevant litteratur?

Denne uken er det samling onsdag-fredag i Alta, men jeg har ikke mulighet til å møte opp, og sitter derfor i Akershus og følger med på Webkamera. Utrolig bra tiltak, så føler jeg ikke at jeg går glipp av noe, selv om jeg er over 200 mil unna.

Ellers har jeg fått lest meg opp på alt vi skal lese, og er litt delt i synet på det pensumet vi har. Noe virker litt utdatert (floppydisk og CRT-skjermer er vel svært lite i bruk om dagen, annet enn i svært gamle og utdaterte dataparker?), mens mye av pedagogikken og didaktikken er kjempespennende! Så jeg er klar for fortsettelsen, nå forsøker jeg å sette meg inn i hvordan en datamaskin ser ut inni. Hadde akkurat min første faglige diskusjon med min samboer (over gjennomsnittet interessert i data..) om harddisker og lagring, og jeg synes han så litt imponert ut!

Som en del av IKT-studiet og opprettingen av denne bloggen, er det på sin plass å skrive litt rundt bloggopprettingen, og mine tanker rundt blogging. 


Det å opprette bloggen var en smal sak, da jeg allerede hadde en google-konto knyttet til min hovedmail, og faktisk også allerede en blogg på denne kontoen. Jeg vurderte om jeg skulle lage en ny blogg eller videreføre den gamle, men fordi jeg ønsket å gå igjennom hele prosessen med studieoppgaven i bakhodet, valgte jeg å opprette en ny. 

Min digitale kompetanse når det gjelder å opprette blogger på sider som blogger.com (Google) eller blogg.no er stor, da jeg tidligere har opprettet en håndfull av disse tidligere. Disse tjenestene er jo laget for at det skal være lett, og for at de som ønsker det skal klare å opprette en egen blogg. Det å lage en blogg mer fra bunnen av, med nedlastet programvare og muligens egen server derimot har jeg liten kompetanse om. 

For å muligens plukke opp noen nye tips, leste jeg gjennom brukerveiledningen som var laget. Det sto mye bra der, men fordi jeg allerede var kjent med blogger/blogspot var det ingenting nytt der for min del. De største problemene jeg støtte på var å finne et navn til bloggen/unik nettadresse, samt finne en mal som jeg likte. Jeg vurderte å bruke navnet mitt som nettadresse, men jeg har endel tanker rundt blogging og anonymitet/det å gi ut fullt navn, og følte meg ikke komfortabel med å legge hele navnet mitt, eller deler av det, ut i nettadressen. Derfor ble det noe annet som beskriver meg, men som likevel kan beskrive "hvem-som-helst" som ble navnet, nemlig vaniljeduft. Muligens noen synes det ikke er seriøst nok, men for meg er anonymitet en seriøs sak som jeg må tygge litt på videre, og som jeg også gjerne diskuterer for å få nye innspill. Hva synes du?

Når det gjelder meg, mitt forhold til og tanker om blogging, så har jeg helt siden bloggfenomenet ble allmennkjent vært veldig interessert og fulgt nøye med flere bloggere. Om det er min indre nysgjerrighet eller kikkermentalitet som driver meg vites ikke, det kan godt være en god blanding, men det å ha en så åpen kanal ut til verden gjør noe med mennesket bak bloggen, og mange skriver fritt om ting som interesserer dem. Man treffer på mange forskjellige blogger etter et lite søk, alt fra mammablogger, moteblogger til blogger som er skrevet som dagbøker gjennom en vanskelig tid, for eksempel Marina Krogh som har skrevet seg gjennom en fødsel av en ekstremprematur gutt. Mange er flinke til å ta bilder, være kreative gjennom bloggen sin, og mange skriver også veldig godt. Det som er både positivt og negativt med blogging og blogger er at alt er så tilgjengelig. Det er få sperrer og hindringer ang hva du legger ut, og om man ikke har disse sperrene og hindringene allerede innebygd (Nettvett, personvern, foreldre som følger med om man er umyndig) så kan mye skade gjøres på kort tid, fordi alt er så tilgjengelig. Mobbing via nettet har i mange år vært på plakaten for lærere rundt om i landet, og mobbere har fått en stor arena i bloggverdenen. Alle kan i utgangspunktet kommentere deg og ditt gjennom din blogg, og de har full anonymitet om de ønsker det. Ikke er det selvopplevd, men det må jo gjøre noe med et menneske om 1000 uavhengige IP-adresser (som blir vårt ansikt utad her på internett) forteller deg at du er teit, stygg, ekkel eller lignende negative kommentarer?? 

Det er jo ikke for å skremme eller være negativ jeg skriver dette, men fordi dette er et aspekt av bloggverdenen (som i stor grad består av unge mennesker) som virkelig skremmer meg. Jeg klarer ikke la være å terpe på at vi voksne må involvere oss, og at nettvett og personvern for meg er veldig viktig. Med det på plass mener jeg blogging kan være et godt verktøy for store og små, og også i læringssituasjoner. 





Jeg er nemlig tilbake for å legge inn mitt andre blogginnlegg. Tidligere i dag måtte jeg løpe for å rekke en venninne, fikk handlet inn litt garn (jippi!) og litt mønster, før kvelden ble tilbragt med rydding og Hellstrøm of course. Nå er jeg som sagt klar til å blogge litt igjen. Bloggen er opprettet i forbindelse med IKT-studiet jeg har meldt meg på i år, og mine ambisjoner med denne bloggen er veldig store. Kremt. Uansett større enn hva jeg har tenkt om mine forrige blogger, som hver seg har fått max 5 innlegg før jeg har glemt de av. Jeg håper at litt tvangsblogging og lekseblogging kan holde liv i vaniljeduft-bloggen min. Om enn for en stakket stund (til studiet er ferdig??).

Min første oppgave i IKT-studiet i år var å opprette en blogg. Du som leser er jo et øyenvitne på at det har jeg fått til. Jeg synes ikke det var spesielt utfordrende å opprette bloggen, min eneste hindring var å finne et spenstig navn. Jeg forsøkte mye forskjellig, men alt var tatt. Jeg satt og hørte på Vanilla Twilight av Owl City, sang litt falskt til der jeg kunne teksten, samtidig som jeg kjente den spesielle gledesfølelsen i magen som jeg får når jeg hører musikk som behager mine øreganger. Vanilla Twilight - Vanilla - Vanilje. Jeg elsker vanilje. Den beste lukten og smaken i verden må jo være vanilje! Så jeg tastet det inn som et forslag til bloggadresse. Det var opptatt. Men jeg kunne få Vanilje-hanne, evt Hanne-vanilje. Vurderte det, men lurte litt på hvordan mine medstudenter ville se på meg da... Nei. Dessuten har jeg noen tanker rundt blogging og anonymisering. Kanskje er ikke dette bloggen det er enklest å være anonym på, da flere medstudenter kan mitt fulle navn, og også kjenner meg. Likevel er det noe som byr meg i mot å legge ut hele navnet mitt på internett.. Ikke engang på facebook bruker jeg mitt fulle navn. Pysete? Paranoid? Aner ikke.. Men det kan jo være opphavet til en spennende debatt, i hvertfall til noen spennende tanker. De kan jo for all del også overføres til noen didaktiske tanker, med tanke på blogging som læringsarena i grunnskolen. Hva skal man lære de unge om, ang anonymisering?

Blogg.no vil jeg tørre å påstå at er en av dagens hyppigste brukte nettsteder blant unge jenter i dag, kanskje også gutter. Blogging er blitt et stort fenomen, og det er ikke lenger bare "nyhetssynsere" og "verden-forstå-seg-på'ere" som bruker blogg for å ytre sine meninger og få egen person ut i rampelyset. Blogg har blitt allemannseie, og aller råest er jenter i tenårene, som vet akkurat hva leserne ønsker. De virker å ha færre hemninger, en mindre redsel for konsekvenser (muligens en mindre forståelse?) og et stort ønske om å være på topp! Man skal nemlig ikke kimse av det å være på bloggtoppen. Det er VOE et levende eksempel på. En ung jente som slo igjennom på bloggtoppen allerede som 13 åring. Ingen kjente foreldre, ikke har hun vært med på TV, heller ikke kjent gjennom andre medier. Likevel er det i gjennomsnitt over 56 000 unike lesere som leser bloggen hennes hver dag, som titter innom for å se hva hun har gjort det siste døgnet. Denne kjendisstatusen som det faktisk viser seg å være, har blant annet resultert i en singelutgivelse, samt opptreden på VG-lista Topp 20 - som eneste urutinerte artist. Kun fordi hun laget seg en blogg, hvor hun delte deler av hverdagen sin med norges befolkning.

Jeg vet ikke helt hvor jeg ønsker å ende opp med dette innlegget, jeg vet bare at jeg synes det er ekstremt viktig at vi som voksne personer tør/orker/gidder å følge med på hva som skjer i internettverdenen, og at vi har en jobb å gjøre når det gjelder å ta i bruk fenomener blant unge for å for eksempel bruke det i undervisningen. Dog synes jeg det er et stort poeng at vi, om vi velger å bruke blogging som en læringsarena, forsøker å ligge et skritt foran. Om vi vil forsøke å lære elevene å opprette en blogg, når de allerede har gått over til HTLM-koding og Photoshop før vi har sagt A, kan det være vi ikke oppnår det vi ønsker. Derfor vil jeg avslutte dagens lange blogginnlegg med å poengtere at når jeg som lærer vil kunne tjene mye på å holde meg oppdatert og være interessert i det mine elever er interessert i, spesielt på internettfronten.

 

Dette innlegget skriver jeg kun for at det ikke skal bli tomt her. 
En videre oppdatering kommer om ikke så lenge. 
Kos dere med denne gla-geita så lenge! 


Om denne bloggen

Denne bloggen er laget i forbindelse med IKT for lærere. Jeg heter Hanne, og vil forsøke meg på å drifte denne bloggen, og alt det innebærer. Min plan er at bloggveien blir til mens jeg går.

Mine følgere